Magamról

Saját fotó
Pest megye, Hungary
Csipkekészítés, szabás-varrás, sütés-főzés.... csupa olyan dolgok, amiket egy "rendes" háziasszony csinál

2012. május 8., kedd

Medvehagymás tekert zsömle



Hosszú kihagyás után ismét feltölteni valóm akadt. A medvehagyma fantasztikus ízű zöld féle, és éppen szezonja van. 
És ami még nagyobb szerencse, hogy végre a mi falunkban is van piac. Most már mondhatom,  magától értetődően és hanyagul odavetve, hogy: kimentem a piacra az utca végébe, és vettem két nagy csokor medvehagymát ( a többi szerzeményem ebben a receptben nem játszik szerepet ).
Az egyiket egy kenyérbe sütöttem bele, a másik csokor pedig az alább leírt zsemlécskéket töltötte meg.
Hozzávalók:
1 nagy csokor medvehagyma ( ami egyébként szabadon helyettesíthető csalánlevéllel, spenóttal, mángolddal, bazsalikommal és bármi zölddel, ami éppen kéznél van )
1 pohár tejföl
kevés apróra reszelt sajt és még egy kicsi a tetejére
80 dkg BL 80-as liszt
1 nagy evőkanál tejföl ( vagy két kis evőkanál )
10 dkg olvasztott vaj
3 dl tej és még annyi víz, hogy kellemesen lágy, ám nem ragadós tésztát kapjunk
2 teáskanál szárított élesztő
1 evőkanál só
1 evőkanál cukor




A medvehagymát apróra vágom és a tejföllel meg egy kevés reszelt sajttal elkeverem, hogy kenhető massza legyen belőle, ez ugyanis a töltelék.


A többi hozzávalót dagasztótálba téve addig dagasztom ( géppel vagy kézzel ), amíg szép egynemű tésztát kapok, ami már nem ragad az edény falához.
Ezt hagyom kelni, hogy legalább kétszerese legyen önmagának.
Majd 16 részre osztom, gombócokat formázok, hagyom állni 10-15 percig. Hosszúkásra nyújtom, belekenek egy adag tölteléket, a tészta széleit felhajtom kétoldalt,  hosszában feltekerem.
Sütőpapír, tepsi, lefektetés, miegyéb....  reszelt sajt.....újabb fél-egy óra kelés, sütő 180 fokon. Addig sütjük, míg szép világosbarna ( vagy aki úgy szereti, annak sötétebb színű ) nem lesz.
Veszélyes, már forrón elfogy:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése